proiect incheiat

Implica-te in viata comunitatii

Proiectul este initiat de Universitatea din Oradea,Facultatea de Stiinte Socio-Umane,Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala in colaborare cu Asociatia Umanitara Safir.

Activitatea de voluntariat are o importanta deosebita in viata comunitatilor locale,oferind posibilitatea tuturor celor interesati de a se implica activ in rezolvarea unor probleme de interes comun.

Preluand modelele altor tari,in care voluntariatul constituie o activitate obisnuita pentru membrii comunitatilor locale,studentii din cadrul Facultati de stiinte Socio-Umane au organizat in perioada 19-25 aprilie 2010 (Saptamana Nationala a Voluntariatului) o serie de activitati care constituie un model de implicare in diferite domenii.

DETALIILE PROIECTULUI

TITLUL PROIECTULUI: Implica-te in viata comunitatii.

LOCUL DESFASURARII PROIECTULUI Oradea

DURATA PROIECTULUI: 19.04.2010-25.04.2010

SCOPUL PROIECTULUI: Sensibilizarea oradenilor cu privire la necesitatea implicarii in viata comunitatii prin actiuni de voluntariat.

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

• Informarea membrilor comunitatii cu privire la posibilitatile de voluntariat pe parcursul saptamanii dedicate voluntariatului
  • Constientizarea opiniei publice cu privire la importanta lecturii pe parcursul saptamanii dedicate voluntariatului.
  • Integrarea pentru o zi a copiilor cu dizabilitati in viata comunitatii in cadrul saptamanii voluntariatului.
  • Oferirea de catre studentii Facultatii de Stiinte Socio-Umane a unui exemplu de cetatean activ si responsabil de gestionarea resurselor naturale ale orasului pe perioada saptamanii dedicate voluntariatului.

GRUPURI TINTA ,BENEFICIARI:

In cadrul proiectului au fost doua grupuri tinta:

• sase copii cu dizabilitati (cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani) care frecventeaza grupa speciala din cadrul Gradinitei nr.52 din Oradea.
  • trecatorii  (strada Republicii) care au acceptat sa se alature echipei de voluntari in actiunea de constientizare a opiniei publice cu privire la importanta lecturii.

Beneficiarii directi ai proiectului sunt membrii familiilor grupurilor tinta implicate in proiect,iar beneficiarii indirecti sunt reprezentati de catre ceilalti membrii ai comunitatii locale.

ACTIVITATI PRINCIPALE:

In vederea informarii membrilor comunitatii cu privire la posibilitatile de voluntariat s-au desfasurat urmatoarele actiuni:

• distribuirea de pliante(primite de la centrul Unic de voluntariat)studentilor si altor membri ai comunitatii.
  • prezentarea posibilitatilor de voluntariat de catre studentii voluntari,studentilor din anii I si II,specializarile asistenta sociala si sociologie.

Pentru constientizarea opiniei publice cu privire la importanta lecturarii,s-au desfasurat urmatoarele activitati:

• lansarea unei invitatii la lectura de catre studentii voluntari,trecatorilor pe strada Republicii.
  • distribuirea de carti trecatorilor care participa la evenimentul organizat.

Integrarea pentru o zi a copiilor cu dizabilitati in viatii comunitatii  s-a desfasurat cu urmatoarele activitati:

• insotirea copiilor din grupa speciala de la Gradinita nr.52 Oradea,la o piesa a Teatrului Arcadia.
  • organizarea unor jocuri in Parcul 1 Decembrie pentru cei sase copii ai grupei speciale ,de catre studentii specializarii asistenta sociala din anul III.
  • insotirea copiilor la o cofetarie si servirea unui desert.

Exemplul de cetatean activ si responsabil de gestionarea resurselor naturale ale orasului ,a fost dat prin amenajarea unui spatiu verte din Oradea.

REZULTATE ESTIMATE:

• Informarea cetatenilor Oradiei asupra posibilitatilor de implicare in activitati de voluntariat
  • Constientizarea cetatenilor asupra importantei lecturii si a protectiei mediului
  • Facilitarea integrarii copiilor cu dizabilitati grave din centre de plasament si familii in viata sociala.

Bugetul pentru acest proiect a fost sustinut in totalitate de Asociatia umanitara Safir.