Festivalul de muzica francofona

20 May 2010

Între 8-9 mai 2010, s-a desfăşurat la Baia-Mare a IX-a ediţie a Festivalului concurs de muzică francofonă „Chants, sons sur scène”, etapa finală. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul şcolar al judeţului Maramureş, Teatrul municipal din Baia-Mare, Asociaţia română a profesorilor de limba franceză, Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca şi Ambasada Franţei.

Festivalul a avut în acest an o participare masivă, dovadă ca tinerii apreciază muzica şi cultura franceză. Concursul a reunit tineri pe trei categorii de vârstă: 13-15 ani, 16-17 ani şi 18-15 ani.

Pe scena Teatrului din Baia-Mare, la categoria de vârstă 16-17, a urcat şi orădeanca Drigici Anca-Lavinia, elevă la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, care a avut o foarte bună prestaţie. Lavinia s-a întors cu o diplomă, mulţumită de performanţa avută de a ajunge în finala unui concurs de o asemenea amploare, de a fi fost, pe parcursul a două zile, în mijlocul unor oameni iubitori de cultură şi de muzică de valoare. A avut o concurenţă extraordinară, atât din punct de vedere al numărului de concurenţi cât şi al nivelului acestora. Lavinia  a fost insotita si sprijinita moral pe tot parcursul evenimentului de d-na prof. Adela Rus.

Juriul a fost unul internaţional, compus din muzicieni veniţi din Franţa, ataşatul cultural francez la Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca şi o reprezentantă a Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca.

Alături de ceilalţi concurenţi, ea a fost invitată să participe la Festivalul internaţional pentru copii şi tineret „Armonia” 2010, care se va desfăşura în perioada 2-6 iunie la Cluj-Napoca, manifestare organizată de Radio Cluj, fără a mai trece printr-o etapă de preselecţie.

Asociaţia Umanitara SAFIR a sponsorizat  înregistrarea unui negativ al piesei cântate la festival, a unui DVD, a achitat cheltuielile de călătorie şi taxa de participare la concurs, prin care s-a asigurat cazarea şi masa timp de două zile.